Az alapoktól...

PHP kezdőknek

PHP kezdőknek

14. lecke - Függvények

2015. augusztus 25. - Frantique

Általános tudnivalók

A függvények olyan jól elkülönülő egységek, amelyek valamilyen célirányos műveletet végeznek. A függvényt többször meghívhatjuk, amolyan célszerszámként is felfogható, amellyel az adott típusú műveletet bármikor elvégezhetjük. A függvényben más függvényeket is meghívhatunk, akár önmagát is!

A függvény szerkezete

A függvényeket function kulcsszóval indítjuk, amely után megadjuk a nevét, zárójelben felsoroljuk a függvény bemeneti értékeit vesszővel elválasztva, majd kapcsos zárójelek között a függvényen belüli kódot. A függvény az elvégzett műveletből származó értékkel visszatér a return parancs segítségével. A függvényen belül szereplő változók lokálisak, így kívülről nem lehet őket elérni (a függvényen kívüli változókat viszont a global utasítással emelhetjük be a függvénybe).

function osszead($elso_szam, $masodik_szam) {
        global $kulso_valtozo_1, $kulso_valtozo_2;

        $eredmeny = $elso_szam + $masodik_szam + $kulso_valtozo_1 + $kulso_valtozo_2;
        return $eredmeny;
}

Lássuk a fenti függvényt működés közben:

--------------------

<?php

$sz1 = 11;
$sz2 = 22;
$sz3 = 33;

$eredmeny = osszead($sz1, $sz2);
echo $eredmeny; 

function osszead($elso_szam, $masodik_szam) {
    global $sz3;                                   // Beemeljük a változót

    $eredmeny = $elso_szam + $masodik_szam + $sz3; // Művelet...
    return $eredmeny;                              // Visszatérünk az eredménnyel
}

?>

--------------------

Felhasználói függvények

Felhasználói függvénynek hívjuk azokat a függvényeket, amelyeket mi magunk hozunk létre a fenti példához hasonlóan. Amire vigyázni kell, hogy a függvényünk elnevezése ne okozzon ütközést se már létező, beépített függvényekkel, se védett kulcsszavakkal. Ezek listáját a mindenkori dokumentációban találjuk meg. A függvény meglétének vizsgálatát a function_exists('fuggveny_neve') beépített függvénnyel végezhetjük el. A visszatérő érték logikai.

 

Beépített függvények

 A beépített függvényeket a PHP telepítés szállítja. Aszerint, hogy milyen modulokkal telepítjük, több-kevesebb beépített függvényt érhetünk el. A teljes dokumentációt a http://php.net oldalon találhatjuk. A modulokat ki-be kapcsolhatjuk a rendszerben, amennyiben modulárisan fordították az általunk használt példányt. Ezen feladatok elvégzése rendszergazdai feladat, több tematikus oldalt is találunk a neten, továbbá például a http://hup.hu oldalon szakemberek is segítenek, ha elakadunk.

Változó függvények

A változó függvény fogalma azt jelenti, hogy ha egy változót zárójelek követnek, akkor a PHP olyan nevű függvényt keres és futtat, mint a változó értéke:

--------------------

<?php
function osszead($elso_szam, $masodik_szam) {
        $eredmeny = $elso_szam + $masodik_szam;
        return $eredmeny;
}

$fuggveny = 'osszead';

echo $fuggveny(12, 23);  // lefuttatja az osszead függvényt

?>

--------------------

 

Anonim függvények

Az anonim függvények név nélküli függvények, az adott létrehozási helyen szokás használni, általában másik függvény visszatérő értékén végzett további műveletekre. 

--------------------

<?php

$szia = function($nevem) {
        echo "Szia $nevem!";
};    // figyeljük meg a pontosvesszőt!

$szia('Béla'); // Kiírja: Szia Béla!
?>

--------------------

 

-----------------------------------------------------------------------------------------------------

Feladatok

1. Hozzunk létre egy függvényt, amely két számot összeszoroz!

2. Hozzunk létre egy függvényt, amely üdvözli a felhasználót napszaknak megfelelően. A függvény bemenete legyen a név és a napszak megnevezése (reggel, napközben, este), a kimenete pedig szöveg. Tipp: használjunk switchet a függvényen belül!

A bejegyzés trackback címe:

https://php-kezdoknek.blog.hu/api/trackback/id/tr897732518

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása